Jótanácsok vásárláshoz:

Cégünk elsősorban szerviztevékenységet folytat, pontosan ezért érezzük fontosnak, hogy a kevésbé tájékozott felhasználókat kissé
" felvértezzük " tudnivalókkal a vásárlás előtt. A tömegtermelés eredményeként a számítástechnikai alkatrészekről elmondható hogy szervizigényesek, ezért úgy gondoljuk, hogy vásárlás előtt érdemes " szervizes szemmel " nézni a lehetőségeinket. 

Nos, legjobb mindjárt a lényegnél kezdeni:
1. mire és hogyan akarjuk használni a gépet, valamint 
2, mekkora összeget szánunk rá. 
Ha ezt a két dolgot szinkronba tudjuk hozni, garantáltan nem fogunk csalódni. Nagyon fontos az alapos tájékozódás. Ha teljesen laikusak vagyunk, vegyük igénybe barátaink ill. ismerőseink közül annak a segítségét, aki már némi felhasználói tapasztalattal rendelkezik.

Rossz megoldás, ha " hirtelen ötlettől vezérelve " valamelyik hiper-szuper-marketben a hétvégi bevásárlás kapcsán kiválasztunk egy konfigurációt, főleg ha fogalmunk sincs, hogy a leírásban szereplő alkatrészek ( alaplap, HDD, videokártya, stb. ) mit is tudnak.Ezek a vásári "plázás " gépek silány minőségű, nehezen bővíthető alkatrészekkel ( lehető legkisebb vinyóval, butított processzorral, olcsó memória, integrált vga, stb ) szereltek, ezért is olcsók. De ha gond van, amikor elkezd lefagyogatni a gép és hasonlók, akkor a bevásárlóközpont vevőszolgálata - saját szerviz híján - csak a vállát vonogatja és jöhet a véget nem érő tortúra.

Jó megoldás egy megfelelő szakbolt, pláne ha velük elégedett ismerősünk ajánlja. A vásárlóbarát kereskedő türelmesen kifaggat elképzeléseinkről ( 1 ) és lehetőségeinkről ( 2 ), ennek megfelelő márkás vagy noname alkatrészekből állítja össze a gépet számunkra. Általános szabály, hogy érdemes nem csak annak a véleményére támaszkodni, akitől venni akarunk valamit. Ha a szakember felvilágosít arról, hogy a legújabb játékprogramokat futtató és olcsó gép nem létezik, már tudhatjuk, hogy jó helyen járunk. Tehát gépünk legyen arányos, fő komponensei ( alaplap, CPU, HDD, memória, videokártya ) egyformán gyorsak. Bármelyik szűkíti az adatfolyam áramlásának keresztmetszetét, akkor a többi drága alkatrész csak kidobott pénz.

De nézzük részletesen:

Irodai munkára, netezésre egy teljesen alapszintű gép elegendő.

A játékra használt gép igényli a magas órajelű processzort, rengeteg memóriát és a bika erős, méregdrága videokártyát, stb. Ezekre az erőművekre bármennyi pénzt el lehet költeni, a játékprogramok gyártói gondosan vigyáznak arra, hogy muszáj legyen folyamatosan bővíteni gépünket, ha a legújabb progikat futtatni akarjuk rajta.

Speciális célokra az igényeknek megfelelő, nagyobb gépigényű alkalmazásokat is futtatni tudó gépre lesz szükségünk.

Alkatrészenként:

Monitor:

Akár a hagyományos ( CRT ), akár a " lapos " ( TFT ) monitor mellett döntünk ( az utóbbi egy notebooknál adott ) leglényegesebb, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb monitort vegyük. Tehát ugyanannyi pénzért inkább egy jó minőségű CRT, mint egy gagyi TFT. Szemorvosra ugyebár senki sem költ szívesen. Ezenkívül aszerint döntsünk, hogy játékra, netre vagy mire fogjuk használni. ( Pl. filmnézésre, FPS játékra nem ajánlhatók az olcsóbb TFT-k, mert a nagy sebességű képváltozásokkal nem tudnak lépést tartani.) Végül is a legjobb tanács: tájékozódni, tanácsot kérni és ki kell próbálni!

Egér:

Lehet drót nélküli ( nehezebbek az akku miatt, nem ajánljuk! ) vagy hagyományos " farkincás ". Az optikai feltétlenül jobb golyós kivitelű társainál, mert nem kell belőle rendszeresen a koszt bányászni. Kézbe simuló, kézméretünknek megfelelő ( egy apró kisiskoláskéz és egy nagy apamancs között van különbség ) kényelmes legyen. A sokgombos, méregdrága " rágcsáló " csak azoknak való, akik kihasználják, egyébként véletlenül könnyen megnyomhatjuk azokat a gombokat, amelyeket nem kéne.

Billentyűzet:

A hatalmas választékból mindenki talál számára megfelelőt. Az ergonómikus inkább csak tíz ujjal " vakon " gépelőknek ajánlott, a " pötyögtetősök " maradjanak a hagyományos kialakításúaknál. Feltétlenül legyen magyar nyelvű, az ékezetes betűk hiányát nehéz megszokni.

Ház:

Az esztétikai szempontokon túl ( kapható nagyon dizájnos és méregdrága is ) érdemes előre végiggondolni, mennyire akarjuk majd a jövőben bővíteni gépünket és megfelelő méretűt választani. De itt a külcsínen kívül a belső a fontosabb, vagyis a tápegység. Egy gyenge minőségű táp akár gépünk idő előtti teljes pusztulását okozhatja.

Táp:

Ez gépünk egyik leglényegesebb alkatrésze. Sajnos az olcsó kivitelű házakkal szerelt gagyi tápok számítógépünk korai halálát okozhatják. Ebben az esetben örülhetünk, ha a " kipukkadt " táp csak az alaplapot rántja magával és nem az egész gépet. Ha stabil gépet szeretnénk, vegyünk legalább 350W-os márkás tápot, de játékra szánt erőgépekbe szükség van 400-450W-ra a nagy terhelés miatt.

Alaplap:

A márkás alaplapok között is vannak megfizethetők, ezért ha megbízható gépet akarunk, noname termékről szó sem lehet.Választhatunk Intel vagy AMD rendszerű között, mindkét tábornak rengeteg híve van, tájékozódjunk.

Processzor:

Szintén attól függ, mire használjuk majd a gépet. Irodai alkalmazásra, netre a legegyszerűbb proci is megfelelő lesz. Játékra a legnagyobb órajelű, legerősebb processzort vegyük, amit a pénztárcánk elbír.De bármit választunk, feltétlenül érdemes venni hozzá valamilyen csöndes, de nagy teljesítményű ventillátort.

Memória (RAM):

Nem érdemes gyorsabbat venni, mint amit a processzorunk megkíván, egy a lényeg: sok legyen belőle a gépben. Bár a magyar ember általában azt szereti, ami olcsó, vegyük számításba, hogy a hirtelen lefagyásokat, rendszer-összeomlásokat,stb. sokszor a gagyi RAM-ok okozzák.

Merevlemez vagy winchester (HDD):

A lehető legnagyobbat érdemes megvenni, amit a pénztárcánk megenged, a tapasztalat az, hogy rövid időn belül úgyis kicsi lesz. ( 80Gb a minimum, de pl. mozizásra használt gépeknél minél nagyobb, esetleg több vinyó célszerű, mert pillanatok alatt betelik filmekkel, zenével.) Amire még érdemes figyelni: minél kevésbé melegedjen és ne kerregjen ( nagyon zavaró lehet ). 
A winchesterrel kapcsolatban nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy rendszeresen mentsük a gépben lévő adatainkat. Lehet CD-re, DVD-re, de jól jöhet egy hordozható merevlemez is, melyet a gépből kivéve biztonságba helyezhetünk. Egy sérült, hibás vinyóról nélkülözhetetlen fájljaink mentése csillagászati összegbe kerül majd és nem is mindig lehetséges.

Videokártya:

A felhasználás céljától függően külnböző árúak lehetnek. Ha játék-gépbe kell ( pl. FPS játékokhoz ) nos, nincs az a pénz, ami elég lenne egy elvakult gamer-nek. Mindenképpen érdemes megbízható márka mellett dönteni.

Hangkártya:

Csak, ha a felhasználó házi stúdiót rendez be, kell a spéci hangkártyákkal foglalkozni. Az alaplapi integrált hangkártya általában kielégíti a gamer igényeit is.

DVD író:

Ez is személyre szabott döntés, pl. hányszoros sebességű, stb. Ma már nélkülözhetetlen tartozék minden gépben.

Pendrive:

A különböző méretekben kapható memóriás adathordozó -remek dolog- jól használható.

Hangfalak / fejhallgató:

Aki számítógépet használ, manapság előbb - utóbb beszerzi, főleg, ha nem csak a gép pittyogását, hanem mondjuk zenét is hallgatna munka közben. Természetesen a mozizásra és játékra szánt gépeknél egyértelmű a házimozi - rendszer. Sok esetben egy kényelmes, jó hangzású fejhallgató létkérdés, főképp, ha környezetünk idegeit kímélni akarjuk.

Nos, ha mindezen fent tárgyalt paraméterben biztosak vagyunk, nincs más hátra, mint eldönteni még, hogy egy csinos, könnyed notebook, vagy egy helyhez kötött asztali gép formájában használnánk szívesebben. Ha anyagi lehetőségeink végtelenek, bátran válasszunk a praktikus, divatos noteszgépek közül. De tudni kell, hogy egy hasonló összetételű notebook és asztali gép közötti árkülönbség kb. 1,5 - 3 -szoros. Ha szerényebb a ráfordítható összeg, és a mobilitás sem túl fontos, inkább döntsünk egy megbízható, minőségi asztali verzió mellett.

Végül pedig, de nem utolsósorban mit is mondhatnánk mást, minthogy bármely kérdéssel forduljanak hozzánk bizalommal. Cégünk jól felkészült szakemberei - mivel többnyire problémás gépekkel találkoznak - tanácsadás keretében talán a leghatékonyabban tudnak segíteni a döntésben. Egy rövid, de hatékony átbeszélése a dolgoknak sok bosszúságtól megkímélheti a felhasználót. Tehát akár szoftveres, akár hardveres problémával, akár tanácsadással kapcsolatban állunk tisztelt ügyfeleink rendelkezésére.